Champagnestreek in Frankrijk bezoeken

Ontdek de 5 regio's

De Champagnestreek bezoeken kan het gehele jaar door en is ideaal voor een lang weekend weg.

De beste periode om de Champagne streek te bezoeken? Elk seizoen heeft zijn charme. In de zomer staan de wijnranken in volle bloei. De oogst meemaken met de daarbij behorende Champagne oogstfeesten kan in de maand September en begin Oktober. Vele Champagnehuizen bieden dan leuke activiteiten aan zoals druiven plukken en een lunch in de wijngaard. Bezoek de grote stad Reims ook eens in de december maand. Je kunt dan genieten van de leuke kerstmarkt in hartje Reims op het plein van de grote en bekende Kathedraal die ook zeker een bezoekje waard is.

Reims of Epernay?

De Champagne streek is onderverdeeld in 5 departementen. De meeste reizigers gaan toch wel naar Reims en Epernay. Dit komt door de goede ligging, bekende Champagnehuizen, hotels, restaurants en andere bezienswaardigheden. Met een snelle trein ben je overigens in 45 minuten vanuit Parijs in Reims. Vanuit Nederland of Belgie (afhankelijk waar je woont) is het ongeveer 3-4 uur rijden met de auto. Je kunt er bekende en minder bekende Wijnhuizen in Reims en Epernay bezoeken. Reims is een grote stad met vele restaurantjes en vele bezienswaardigheden zoals de bekende kathedraal waar vroeger vele kroningen plaats gevonden hebben. In Reims liggen de bekende Champagnehuizen zoals Taittinger, Pommery, Mumm en Ruinart. Je kunt deze Champagnehuizen gemakkelijk bezoeken d.m.v. het vooraf online reserveren van je bezoek.

In en rondom Epernay vind je vele Champagnehuizen, klein en groot. Epernay is een klein stadje met een paar restaurantjes. Daarentegen vind je hier aan de prestigieuze Avenue de Champagne vele prachtige en fameuze Champagnehuizen. Wil je kleine en onbekende Champagnehuizen bezoeken? Dan raden we je aan om naar Epernay en omgeving te gaan. De keuze is enorm. Wil je bijvoorbeeld maar één groot Champagnehuis bezoeken en lekker winkelen, eten en bijkomen in een goed hotel (Best Western, Mariott..) dan kun je je lol op in Reims.

 

De Aube bezoeken:

150 Km ten zuiden van Reims ligt de regio Aube. Een grote en bekende stad is Troyes. Dit gedeelte van de Champagnestreek is minder populair omdat de grote en bekende Champagnehuizen in en om Reims en Epernay liggen. Hier vind je minder toeristen dan in Reims maar de beleving zal er niet minder om zijn. Dit gedeelte van de champagne-streek is met name beplant met de pinot noir druif. Dus als je een “pinot noir lover” bent, zit je hier helemaal goed. Ontdek de verborgen parels, kleine wijnhuizen en kleine wijnboeren. Champagne proeven en een rondleiding van het domein, het huis en de wijnkelders gebeurt meestal op afspraak. Je kunt hier zeer goede Champagne kopen voor de beste prijs! Een aanrader is Champagnehuis Gremillet.

Reserveren is ten zeerste aan te raden! Zo weet je zeker dat je niet voor een gesloten deur staat of dat alles volgeboekt is. Champagnehuizen hebben beperkte beschikbaarheden. Je ontvangt direct na je boeking de boekingsbevestiging per email. Betalen doe je pas bij het Champagnehuis zelf.

 

Champagnehuizen bezoeken tips:

 • Jeep Tour door de wijngaard met een champagneproeverij in de wijngaard.
 • Bezoek de rustplaats van Dom Perigon in Hautvillers.
  Sluit het bezoek af met een gecommenteerde degustatie bij  Champagne JM Gobillard & Fils.
 • Bezoek een groot Champagnehuis in Epernay (Mercier). Leuke rondleiding door de wijnkelders met een klein treintje.
 • Een Franse lunch in de wijngaard met bijbehorende Champagnes.
 • Het sabreren van een fles Champagne (Openen van een fles met een zwaard). Unieke ervaring!
 • Een verblijf in een luxe boomhut begeleid met een gastronomisch diner.
 • Een bezoek aan de Kathedraal in Reims.
 • Champagne proeven en overnachten op de beroemde Avenue de Champagne in Epernay.
 • Champagne proeven met heerlijke bijpassende Franse kazen bij Champagnehuis Alfred Gratien.
 • Goedkope Champagne kopen bij de boer (Reims, Epernay, Hautvillers, Bouzy, Troyes…)

 

 

De 5 regio’s in de Champagne streek:

1. De Montagne de Reims

Champagnehuizen in dit deel van de Champagne streek, de Montagne de Reims, gelegen tussen Reims en Épernay, kunnen het hele jaar door bezocht worden… lees meer

Belangrijkste druif: Pinot Noir en een aanzienlijk kleiner percentage van Chardonnay wijngaarden en Pinot Meunier wijngaarden. Belangrijkste dorpen: Reims, Ambonnay, Ay-Champagne, Bouzy, Verzenay, Verzy

Bekende Champagnehuizen die je in Reims kunt bezoeken en waar je kunt champagne proeven zijn o.a.:

 • Champagne Pommery (grootste Champagnehuis in Reims met een indrukwekkend domein, vele Tours en 7 dagen per week open!)
 • Champagne Ruinart (dit Champagnehuis staat bekend om zijn delicate champagnes. Ook wel een “Chardonnay huis” genoemd omdat de Chardonnay druif de boventoon voert bij deze prachtige champagnes.
 • Champagne Mumm (een mooi Champagnehuis met schitterende wijnkelders vlakbij het treinstation van Reims)

Boek een bezoek bij je favoriete Champagnehuis in Reims en omgeving

 

2. De Vallée de la Marne

Het landschap van de Valée de la Marne is bijna geheel geschapen door de mens, dit komt doordat men de grond al eeuwenlang en op alle mogelijke manieren heeft gebruikt en bewerkt… lees meer

Belangrijkste druif: Pinot Meunier

Belangrijkste dorpen: Mareuil-sur-Ay, (Pinot Noir), Dizy & Hautvillers (Pinot Noir en Pinot Meunier) en Ste-Gemme (Pinot Meunier)

Boek een bezoek bij je favoriete Champagnehuis in de Vallée de la Marne

3. De Côte des Blancs & Epernay

De Côte des Blancs is een heuvelrug die 250 meter hoog boven het land uitsteekt en van noord naar zuid loopt. De hellingen van deze heuvelrug bestaan uit wijngaarden met diepe ravijnen uitgesleten door een aantal rivieren… lees meer

Belangrijkste druif: Chardonnay

Overnachting in de Champagnestreek? Overnachten en champagne proeven bij Champagnehuis De Venoge op de Avenue de Champagne in Epernay. Een echte aanrader!

Belangrijkste dorpen: Epernay, Cramant, Avize, le Mensil-sur-Oger

Boek een bezoek bij je favoriete Champagnehuis in Epernay en omgeving

 

4. De Côte des Bar

Liefhebbers van authenticiteit en fijne bubbels zullen de Aube en haar Champagneroute via de Côte des Bar zeker waarderen… lees meer

Belangrijkste druif: Pinot Noir

Belangrijkste dorp: Les Riceys

Boek een bezoek bij je favoriete Champangnehuis in de Côte des Bar

5. De Côte de Sézanne

De Côte de Sézanne is eigenlijk een verlengde van de Côte des Blancs, slechts gescheiden door de moerassen van Saint Gond en gedomineerd door dezelfde variëteit druifsoort; de Chardonnay… lees meer

Belangrijkste druif: Chardonnay

Belangrijkste dorp: Villeauxe-la-Grande

Boek een bezoek bij je favoriete Champagnehuis in de Côte de Sézanne